Hogyan fűszerezzük az édesburgonyát, batátát?
A leggyakoribb fűszerek édesburgonya esetén:
- Fokhagyma
- Szegfűbors
- Bors
- Paprika
- Koriander
- Curry
- Citrom
- Rozmaring
Ajánlott édesburgonya ételek:
- Püré: Tejföl, vaj vagy tejszín hozzáadásával készítik.
- Grillezve: Fűszerekkel és további zöldségekkel együtt.
- Rösti: Reszelve sütik ki, mint a hagyományos burgonya röstit.
- Leves: Levesbe teszik, fűszerekkel és zöldségekkel együtt.
- További készítés: sülve, főve, párolva
- Rengeteg recept mellé köretként és hozzáadott alapanyagként.
Érdekességek az édesburgonyáról:
- Latin neve ipomoea batatas, innen a másik közismert neve is, a batáta.
- Egy évelő növény, amelynek valójában a gyökerét használjuk élelmiszerként.
- A kukorica és a burgonya rokona és az egyik leghasznosabb édes burgonyaféle.
- Gazdag vitamintartalommal rendelkezik, különösen A-vitamin, C-vitamin, és B-vitamin tartalma magas.
- Továbbá magas a rosttartaloma is, ami segíti a jó bélműködést.
- Alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ami segíti a vércukorszint szabályozását.
- Különféle módon elkészíthető, mint például sütve, főzve, vagy püré formában.
- Több színben is megtalálható, mint például a fehér, a sárga, a piros, a lila és a fekete.
- Sokféle kultúrában használatos, mint például a dél-amerikai, a karibi, az afrikai és az ázsiai kultúrában.