Fűszeres köretek és saláták grillezés mellé
A grillezés nem csak a húsokról szól, hanem a hozzájuk illő köretekről és salátákról is. A fűszeres köretek és saláták tökéletesen kiegészítik a grillezett ételeket, frissességet és változatosságot hozva az asztalra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű, de ízletes receptet, amelyek garantáltan feldobják a grillezést.
1. Fűszeres sült krumpli
A sült krumpli mindenki kedvence, de egy kis fűszerezéssel még izgalmasabbá tehető.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- Friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- Mossuk meg és vágjuk hasábokra a burgonyát.
- Egy tálban keverjük össze az olívaolajat és a fűszereket.
- Forgassuk meg a burgonyahasábokat a fűszeres olajban.
- Süssük 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg aranybarnára sülnek.
- Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.
2. Fűszeres grillzöldségek
A grillzöldségek remek köretet biztosítanak bármilyen hús mellé.
Hozzávalók:
- 2 cukkini
- 2 paprika (piros és sárga)
- 1 padlizsán
- Olívaolaj
- Só, bors
- Kakukkfű, rozmaring (friss vagy szárított)
Elkészítés:
- Mossuk meg és szeleteljük fel a zöldségeket.
- Keverjük össze az olívaolajat a sóval, borssal és fűszerekkel.
- Kendjük be a zöldségeket a fűszeres olajjal.
- Süssük őket grillen mindkét oldalukon 5-7 percig, amíg puhák lesznek.
Saláták grillezés mellé
1. Görög saláta
Hozzávalók:
- 4 paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 lilahagyma
- 150 g feta sajt
- Olívabogyó
- Olívaolaj
- Oregánó
- Só, bors
Elkészítés:
- Mossuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot, uborkát és lilahagymát.
- Kockázzuk fel a feta sajtot.
- Tegyük egy tálba az összes hozzávalót, majd adjuk hozzá az olívabogyót.
- Locsoljuk meg olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal és oregánóval.
2. Quinoa saláta grillezett zöldségekkel
Hozzávalók:
- 200 g quinoa
- 1 cukkini
- 1 piros paprika
- 1 sárga paprika
- 100 g koktélparadicsom
- Olívaolaj
- Só, bors
- Friss bazsalikom (opcionális)
Elkészítés:
- Főzzük meg a quinoát az utasítások szerint. Hagyjuk kihűlni.
- Szeleteljük fel a cukkinit és paprikákat, majd süssük őket grillen pár percig mindkét oldalukon. Vágjuk kisebb darabokra őket.
- Vágjuk félbe a koktélparadicsomokat.
- Keverjük össze egy nagy tálban a quinoát és a grillezett zöldségeket.
- Adjunk hozzá olívaolajat, sót és borsot ízlés szerint.
- Tetszés szerint díszíthetjük friss bazsalikommal is.