Gasztro út: A görög konyha és 10 nagyszerű étele
Annyi mindent adott nekünk Görögország! Gondoljunk csak a kultúrára vagy épp a rengeteg tudásra ami az évezredek során egész világunk, de szűkenvéve is egész Európára hatással volt.
Keveset beszélünk róla, de maga a görög konyha is épp ilyen hatással van még mind a mai napig is a világ jelentős részére, amire joggal büszkék.
Mit érdemes tudni a görög gasztronómiáról?
A görög konyha híres friss, szezonális alapanyagok, aromás fűszerek és olívaolaj használatáról. Egy olyan konyha, amelyben az étel nemcsak az íz, hanem a közösség, a család és a kultúra fontos része is.
Érdemes megismerkedni ennek a nemzetnek a gazdag világával, ahol az egyszerűség és az élvezetek elképesztő összhangban léteznek. Sokan az egészséges étrend és a kiváló ízvilág miatt kedvelik és most a 10 ismertebb ételén keresztül mi is bemutatjuk ezt az izgalmas világot.
Ismerjük meg Görögország gasztronómiai kincseit és tíz hagyományos ételét, amelyeket mindenképpen meg kell kóstolni egy görögországi látogatás során!
Tekintsük át Görögország tíz híres, ínycsiklandó ételét:
1. Szuvláki, a nyárs
A souvlakiban a sertéshús vagy csirkemell vékonyra szeletelve és fűszerezve kerül rá a nyárs, majd pedig grillezik. Ennek a hagyományos ételnek a sikere az egyszerűségében és persze fantasztikus ízében rejlik.
A souvlaki az egyik legnépszerűbb utcai étel Görögországban, és szinte minden sarkon megtalálható a városokban és falvakban. A fűszerezés titka a friss fűszernövényekben, például oregánóban, rozmaringban rejlik. A húst gyakran olívaolajjal és citromlével is ízesítik, így kialakul egy különlegesen aromás és ízletes falat.
A souvlakit hagyományosan pita kenyérbe csomagolják, majd friss zöldségekkel, paradicsommal, hagymával és görög joghurttal tálalják. A pitába becsomagolva könnyen kézben tartható és igazi ideális street food étel. Ahány ház annyi szokás, így a különböző régiókban kissé eltérő lehet a elkészítése és íze, de az egyszerűség és a minőség mindig meghatározó elemei maradnak ennek a fantasztikus ételnek.
A souvlaki íze és illata a görög utcasarkokra, tavernákba és strandokra emlékeztet, igazán kiemelkedő példája a görög konyha gazdagságának és hagyományainak.
2. Muszaka, a rakott padlizsán
A tradicionális görög konyha alapköve Moussaka, ami egy húsos és padlizsános rakott komfortétel. Kedvelt és ismert fogás természetesen Görögországon kívül is, nagyszerű ízvilág és textúra jellemezi, úgyhogy gourmet kalandra fel!
Ételünk alapja a balkánon olyan népszerű a padlizsán szeletek, amelyeket először kisütnek, hogy puha és aranybarna legyen a külső részük. Ezután rétegezik fel őket egy húsos-szószos réteggel, ami gyakran bárány- vagy marhahúsból készül, fűszerekkel, paradicsommal és hagymával.
A következő réteg egy sűrű fehér (besamel) szósz, amely finom krémes textúrát ad az ételnek. A muszakát végül sajttal szórják meg, és sütőben (kemencében vagy grillben) ropogósra sütik. Végeredményben az étel szaftos, fűszeres és krémes ízei egyszerűen lenyűgözőek!
A padlizsán rétegek a húsos szósszal és a besamellel együtt alkotják az étel szép rétegződését, ami mind ízben, mind textúrában kielégítő. A muszaka természetesen az étteremekben és a görög otthonokban is gyakran elkészített fogások közé tartozik, hisz ahogy olvashattátok gazdag és tartalmas ízkavalkádot kínál.
3. Tzatziki, a szósz
A Tzatziki (eredetileg dzadzíki), egy hűsítő joghurtos szósz, melyet fokhagymával, uborkával és friss fűszernövényekkel készítenek. Ideális köret grillezett húsokhoz vagy pitához. A tzatziki egy hűsítő, frissítő szósz, talán a görög szószok közül a legismertebb.
Ez a krémes, joghurtos finomság főleg a meleg hónapokban (és abból azért van Görögországban bőven), a nyári étkezések során és a grillpartik esetén népszerű, mivel nagyszerűen egészíti ki a grillhúsokat. Alapja a görög joghurt, amelyet reszelt uborkával, fokhagymával, friss citromlével és friss mentalevelekkel vagy petrezselyemmel kevernek össze.
Az uborka frissességet és ropogós textúrát ad a szósznak, míg a fokhagyma és a citromlé mélyítik az ízeket. A menta, illetve petrezselyem pedig egy friss, aromás jeggyel egészíti ki. A tzatziki tökéletes kiegészítője az olyan görög ételeknek, mint a szuvlaki vagy gyros és remekül passzol bármilyen grillhúshoz, zöldségekhez, de akár pirítósra is kenhetjük. Az étel egyedisége abban rejlik, hogy frissítő, mégis gazdag ízű nagyszerű egyensúlyt ad a melegebb ételekhez.
4. Spanakopita, a pite
A görög konyha egyik különlegessége, amit talán itthon kevesen ismernek vagy jobban mondva kevésbé ismert fogásként tartanak számon, a spanakopita, ami valójában egy spenótos és sajtos pite. Könnyű étel, melyet több réteg vékony tészta borítja és tökéletes uzsonna vagy tízórai fogásként elfogyasztani.
Nem árulunk el nagy titkot, de ez az étel húsmentes, vegetárináus kategóriába sorolható. Az étel lelke a krémes spenótos töltelék, amelyet friss spenótból a legjobb készíteni, persze fagyasztott változatból sem követünk el szentségtörést. A spenótos töltelékhez reszelt sajtot adnak, ami a görög konyha esetén leginkább feta sajtot jelent, de érkezik még hozzá tojás és olyan fűszerek is, mint a metélőhagyma vagy a petrezselyem.
Az elkészített spenótos tölteléket leveles tésztával rétegezik és vajjal vagy olivaolajjal kenik át, majd végül ropogósra sütik a sütőben. Az elkészült étel omlós és krémes, sós és enyhén savanykás, leginkább a horvát burekre hasonlít. A spenót és a sajt harmonikusan kombinál, míg a leveles tészta biztosítja a roppanós textúrát. A spanakopita egy házias, családis fogás, ahogy említettük sokszor uzsonna, de persze reggeliként vagy előételként is nagyszerűen funkcionál.
5. Gyros
Azt joggal mondhatjuk, hogy a gyros, mint étel a leginkább ismert számunkra, viszont az már kevésbé biztos, hogy az ikonikus, népszerű ételből a görög változatot ismerjük a legjobban. A gyros hasonlít a Souvlakira, de a húst függőleges forgón sütik, majd vékony szeletekre vágják. A tálalás során gyakran használnak tzatzikit és pitát is. A fűszeres, grillezett hús különlegessége, hogy függőlegesen nyárson forgatják, majd a megsült részt folyamatosan legvágják.
A görög gyros klasszikusan bárányból készül, de természetesen a modern világunkban elterjedtebb már a csirke, de nem ritka a sertés sem, ami még magyar szemmel nézve is kissé fura. Hogy a fűszerezésről is ejtsünk néhány szót a husikat többek között oregánóval, rozmaringgal, fokhagymával teszik káprázatossá mielőtt szeletekre vágják.
A hússzeleteket fűszeres marinádban is áznak, majd kellő idő elteltével felfűzik a függőleges nyársra, sokszor V alakot formázva és már dolgozhat is rajta a hő. Maga a nyárs lassan forog, így egyenletesen pirul. Természetesen nem csak hús kerül a pitába, hanem különböző zöldségek és a fent említett tzatziki szósz is. A zöldségek sorát pedig paradicsom, hagyma, uborka és krumpli gazdagítja. Azt joggal mondhatjuk, hogy nem véletlenül lett a világ egyik legismertebb street foodja ez a laktató görög finomság.
6. Dolmades, a töltött finomság
A görögnek is van töltött káposzta kategóriájába eső finomságuk, csak épp szőlőlevelekbe tekerik a fűszeres rizses húst, amit úgy hívnak, hogy dolmades. További eltérés, hogy általában hidegen tálalják és citrommal locsolják meg, illetve leginkább előételként tálalják.
A dolmades elkészítéséhez a szőlőleveleket először megfőzik, majd elkészítik a finom tölteléket, aminek az alapja rizs. Friss fűszerekkel (petrezselyem, metélőhagyma, menta) és hagymával készítik, majd citromlével és olívaolajjal ízesítik.
A hús a görög konyhában alapnak számító bárány vagy marhahús lehet. A töltelékből egy keveset a szőlőlevélre tesznek, majd vagy feltekerik vagy gömböt formáznak belőle. A szőlőlevél külső rétege kicsit savanykás és roppanós, míg a töltelék krémessé válik és hála a fűszereknek kellemes aromát kap.
7. Feta sajt
Ha egy görög sajtot kell mondanunk, akkor természetesen mindenkinek a feta sajt jut eszébe. A fehér tömbben - mely tökéletes kiegészítője a salátákatnak, pitáknak és a leveles tésztáknak -, egyesülnek a sós és édes ízek.
A feta sajtot általában kecske- vagy juhsajtból készítik, de léteznek keveréksajtok is. A sajtot sós íz jellemzi, és többnyire krémes vagy morzsolt állagú. Sokoldalú sajt, így nagyszerűen illik salátákhoz, pitás szendvicsekhez és persze húsok mellé is. A már említett spanakopita, gyros, dolmades ételek szuper kiegészítője, segítségével még gazdagabb ízvilág érhető el.
Érdekegesség, hogy a sajt sótartalma rendkívül magas, 5% körüli, míg az általunk fogyasztott sajtok 1-2%-os sótartalommal bírnak. A fetát gyakran magában olívaolajjal, friss fűszerekkel (például oregánóval) és paradicsommal vagy uborkával kínálják, hogy még gazdagabb és ízletesebb legyen, de népszerű ételnek számít a sült feta sajt mézzel csorgatva.
A feta sajt eredete a múlt ködbe merül és persze rengeteg lengeda is született körülötte, hisz állítólag az olümposzi istenek korából származik. A történet úgy szó, hogy az első feta sajt készítő Apollo és Cyrene fia, Arisztéosz volt. Persze ezt már sosem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy Arisztotelés, Pithagorasz és Homérosz írásaiban már megemlítik ezt a sajtot.
8. Baklava, az édesség
Kanyarodjunk vissza a leveles tésztás görög világhoz, azon belül is a baklava süteményhez, amely a tészta mellett dióból és mézből készül és tetejét is dió vagy épp mandula dísziti.
Ez a desszert a görög mellett a török, illetve a közel-keleti konyhákban is megtalálható csemege. A baklava alapja a vékony tészta, amelyet általában vajjal vagy olívaolajjal kennek át. A rétegek közé darált dió vagy mogyoró érkezik, majd miután megsült, meleg cukorsziruppal locsolják le, ami felveszi az ízeket és gondoskodik a sütemény édességéről.
Ha most arra gondolsz, hogy ebből egy falat is egy kalóraibomba, akkor bizony nem tévedtél! Az ízvilág rendkívül összetett és élénk, a tészta textúrája pedig omlós és könnyed. A baklava formája klasszikusan a háromszögre vagy négyszögre vágott változat.
9. Görög saláta
El is érkeztünk a salátákhoz, sőt magához a világhódító, ikonikus görög salátához, amely egy egyszerű, de önmagában is ízletes finomság.
Paradicsomból, uborkából, olívabogyóból, hagymából és fetasajtból áll és öntetként olívaolaj és oregánó kerül rá. Már ezen az egy fogáson keresztül is tökéletesen bemutatja a mediterrán görög konyha, hogy egyszerű alapanyagokból mennyire fantasztikus, mégis egyszerű és egészséges étel készíthető.
A Görög saláta alapvetően a következő összetevőkből áll:
- Friss salátalevelek: Jégsaláta vagy görög saláta levelek alkotják az alapot.
- Paradicsom: Érett piros paradicsomokat szeletelve vagy kockázva szerepelnek.
- Uborka: Hosszúkás csíkokra vagy szeletekre vágott uborkával is gazdagítja.
- Hagyma: A vöröshagyma és/vagy lilahagyma vékony szeletek formájában kerül bele.
- Olívabogyók: A fekete és zöld olívabogyók biztosítják az jellegzetes sós ízeket.
- Feta sajt: Morzsolva vagy apró kockákban került bele az étel védjegye, a feta sajt.
- Olívaolaj: A salátát gazdagon locsolják meg extra szűz olívaolajjal.
- Friss fűszerek: Petrezselyem, oregánó és bazsalikom általában az étel tetejét díszíti, de olajjal elkeverve is rákerülhet.
Ha még ez nem lenne elég, akkor a salátát további sóval és fűszerekkel, mint borssal és citromlével ízesítik, ami még inkább friss, mediterrán ízt kölcsönöz neki.
Nagyszerű választás egy meleg nyári estén mivel kellemesen hűsít és frissit, nem mellesleg tápláló. További változatokban könnyű húsokkal, mint sült, grillezett csirkehússal vagy épp tenger gyümölcseivel egészítik ki.
10. Kleftiko
És most vissza a húsos görög ételek világába, nézzük milyen étel a bárányból készülő kleftiko. Hagyományos lassú sütéssel készül ez az étel, ahol a húst fokhagymával és fűszerekkel tűzdelik, majd puhára sütik. A neve eredetileg a "rablók" vagy "banditák" szóra utal, mivel a hagyomány szerint ez a fogást a görög szabadságharc idején alkották meg a hegyi gerillaharcosok, akik titokban készítették az ételt a táboraikban, hogy ne vegye észre az ellenség.
A húst először oregánóval, rozmaringgal, fokhagymával, citrommal és olívaolajjal fűszerezik, majd zöldségekkel (hagymával, paradicsommal, paprikával és burgonyával) kombinálják és egy nagyobb tálban vagy cserépben zárják le.
A fogás fő kulcsa az idő mellet az, hogy a hús és zöldségek légmentesen vannak lezárva, így a sülés során a pára és ízek nem szöknek el, cserébe viszont tökéletesre párolódik az étel.. Szinte egy ókori kuktáról van szó, melyben a hús és a zöldségek ízvilága eggyé válik és a végeredmény eg omlós, szaftos bárányhús.
Összefoglalás
Ugye milyen izgalmas volt kicsit közelebbről megismerni a görög gasztronómia néhány fogását és alappilléreit? Ha nyaralni indulsz Görögországba, akkor mostmár van egy listád arról az ételekről amiket mindenképp meg kell, hogy kóstolj.