Az öntöttvas edények kiégetése első használat előtt
Az öntöttvas edények első használata előtt fontos lépéseken kell végigkövetnünk, hogy biztosítsuk a hosszú élettartamukat, tapadásmentességüket és könnyű jövőbeli kezelhetőségüket. Az alábbiakban részletesen ismertetjük, hogyan lehet ezt a folyamatot megfelelően végrehajtani.
Előkészítés
Mossuk el az öntöttvas edényt: Kezdjük azzal, hogy először alaposan mossuk el az edényt enyhe szappanos meleg vízzel. Óvatosan súroljuk le a felületet egy nem karcoló szivaccsal, hogy eltávolítsuk az esetleges maradványokat vagy szennyeződéseket. Ezután (szintén meleg vízzel) öblítsük le az edényt. Szárítsuk meg az edényt: Töröljük szárazra az edényt egy tiszta törölközővel vagy papírtörlővel, majd helyezzük a tűzhelyre alacsony lángon 5-10 percre, hogy teljesen megszáradjon. Ez biztosítja, hogy az edény belsejében és külső felületén ne maradjon víz, ami rozsdásodást okozhat. Vigyázzunk, mert ebben az állapotban is már forró lesz a vas!
Kiégetés
Válasszunk egy zsiradékot
Az öntöttvas edény kiégetéséhez válasszunk egy zsiradékot, mint például az olaj, a kókuszolaj, a repceolaj, a lenmagolaj vagy a zsír. Ezek a zsiradékok stabilabbak és jobban ellenállnak a magas hőmérsékletnek, így ideális ehhez a folyamathoz.
Kenjük be az edényt
Vékony rétegben kenjük be az öntöttvas edény belső és külső felületét a választott zsiradékkal, ügyelve arra, hogy egyenletes legyen az. Használjunk papírtörlőt vagy egy puha konyharuhát a felvitelhez. Nem szabad túl sokat, tehát ne folyjon a folyadék, de ne is maradjon sehol száraz.
Süssük az edényt
Melegítsük elő a sütőt 230-260 Celsius-fokra és helyezzük az edényt fejjel lefelé a sütőrácsra. Tegyünk alá egy tepsit vagy alufóliát, hogy felfogja az esetleges csepegő zsiradékot. Süssük az edényt 1 órán keresztül.
Hűtsük le az edényt
Miután a javasolt 1 óra letelt, kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk, hogy az edény a sütőben lehűljön szobahőmérsékletre. Ez a folyamat hosszú idei tart, de fontos, hogy ne próbáljuk meg kivenni az edényt, amíg nem hűlt le, mivel a hirtelen hőmérséklet-változás károsíthatja az újonnan kialakult bevonatot. Épp ezért nagyon fontos az egyenletesség.
Ismételjük meg a folyamatot (opcionális)
A legjobb eredmények elérése érdekében ismételjük meg a kiégetési folyamatot további 1-2 alkalommal. Ez lehetővé teszi, hogy a bevonat egyre vastagabb és tartósabb legyen, ami még jobb tapadásmentes felületet biztosít. Az öntöttvas edények beavatása után készen állnak a használatra. Fontos, hogy a főzés és sütés során is használjunk megfelelő mennyiségű zsiradékot és használat után is rendszeresen ápoljuk, hogy megőrizzük a bevonatot és az edény élettartamát.