
Vajas csirke: az indiai konyha egyik népszerű étele
A Butter Chicken (vajas csirke), vagy más néven Murgh Makhani, az indiai konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ez a gazdag és krémes csirkeétel világszerte elterjedt, és számos változata létezik. Az étel különlegessége abban rejlik, hogy a csirkét joghurtban és fűszerekben pácolják, majd öntöttvas edényben készítik el egy selymes paradicsomszószban. Most bemutatjuk ennek az ínycsiklandó ételnek a történetét, valamint egy részletes receptet is megosztunk.
A vajas csirke története az 1940-es évekre nyúlik vissza, amikor Delhiben egy kis étterem, a Moti Mahal séfjei véletlenül fedezték fel ezt az ínycsiklandó ételt. A maradék tandoori csirkét felhasználva készítettek egy gazdag paradicsomszószt vajjal és tejszínnel. Az eredmény egy olyan étel lett, amely gyorsan népszerűvé vált nemcsak Indiában, hanem az egész világon.
Hozzávalók
- 1 kg csirkemellfilé, kockára vágva
- 200 ml natúr joghurt
- 2 evőkanál citromlé
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál gyömbérpaszta
- 2 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál chili por
- 50 g vaj
- 2 evőkanál növényi olaj
- 400 g konzerv paradicsom
- 200 ml tejszín
- Só ízlés szerint
- Friss korianderlevél díszítéshez (opcionális)
Elkészítés lépései
- Keverjük össze a joghurtot, citromlevet, fokhagymát, gyömbérpasztát, garam masalát, koriandert, köményt és chili port egy nagy tálban.
- Tegyük a csirkekockákat a pácba, alaposan forgassuk át, majd fedjük le és hagyjuk hűtőben pihenni legalább 4 órán át, de még jobb ha egy éjszakán át pácolódik.
- Egy öntöttvas edényben melegítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a pácolt csirkét és pirítsuk meg minden oldalát aranybarnára.
- Tegyük félre a csirkét és ugyanabban az edényben olvasszuk meg a vajat.
- Add hozzá a konzerv paradicsomot és főzzük kb. 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
- Keverjük hozzá a tejszínt és sózzuk ízlés szerint.
- Tegyük vissza a csirkét az edénybe és főzzük további 10-15 percig alacsony lángon, amíg a csirke teljesen átfő.
- Díszítsük friss korianderlevéllel (opcionális) és tálaljuk forrón naan kenyérrel vagy basmati rizzsel.
A Butter chicken nem csak finom
Hanem rendkívül sokoldalú is! Tökéletes választás lehet családi vacsorákhoz vagy akár baráti összejövetelekhez is. Az öntöttvas edény használata pedig garantálja az autentikus ízeket és textúrát.