Díjmentes házhozszállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén, 2 munkanapon belül!

Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

Kategóriák
Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Öntöttvas termékek
    • Pizzasütéshez
    • Hőálló kesztyűk
    • Burgersütéshez
    • Grill-barbecue fűszerek, rubok
    • Grill-BBQ kiegészítők
    • Ebook
    • Pickles - Savanyúság
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
  1. Receptek
  1. Receptek
Vissza
Pörkölt recept öntöttvas edényben

Pörkölt recept öntöttvas edényben

A magyar konyha gazdag és változatos ízvilága sok különlegességet rejt, de talán az egyik legikonikusabb és legkedveltebb ételünk a pörkölt. Ez az egyszerű, mégis nagyszerű egytálétel nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon híres, és minden magyar háztartás alaprepertoárjába tartozik. A pörkölt tökéletesen tükrözi a magyar konyha alapvető értékeit: a gazdag ízeket, a minőségi alapanyagokat és a szeretetteljes elkészítést.

2024.06.16 17:44 István - Milestone66

A pörkölt lényege a hosszú ideig tartó, lassú főzés, amely során az ízek összeérnek és a hús omlósan puhává válik. A tradicionális magyar pörkölt receptjének alapja a hagyma, a fokhagyma, a paprika és a paradicsom, amelyek együtt egy fenséges ízkombinációt alkotnak.

Természetesen a pörkölt variációinak se szeri, se száma: készíthetjük marhából, sertésből, csirkéből vagy akár vadhúsból is, sőt, a vegetáriánus változatok is egyre népszerűbbek.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a pörkölt készítésének művészetét, megosztunk néhány titkos trükköt és tippeket, hogy hogyan varázsolhatunk igazi, autentikus magyar ízeket az asztalra. Ha te is szeretnél egy kicsit közelebbről megismerkedni ezzel a csodás étellel, tarts velünk és fedezd fel a pörkölt készítésének rejtelmeit!

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús (lapocka vagy comb)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 evőkanál sertészsír vagy napraforgóolaj
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál majoránna
  • Só és bors ízlés szerint
  • Víz vagy húsleves alaplé (kb. 500 ml)

Elkészítés:

  1. A marhahúst alaposan mossuk meg, majd kockázzuk fel kb. 3x3 cm-es darabokra.
  2. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsuk fel finomra.
  3. A zöldpaprikát és paradicsomot is vágjuk kisebb darabokra.
  4. Egy nagy öntöttvas edényben hevítsük fel a zsírt vagy olajat közepes lángon.
  5. Pirítsuk meg benne a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát is, és pirítsuk további fél percig.
  6. Tegyük bele a húst az edénybe, és pirítsuk minden oldalát barnára.
  7. Adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük jól el, majd gyorsan öntsük fel egy kevés vízzel vagy húsleves alaplével, hogy ne égjen meg a paprika.
  8. Tegyük bele a zöldpaprikát és paradicsomot is az edénybe.
  9. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd adjuk hozzá a köménymagot és majoránnát is.
  10. Tegyük rá az edény fedelét és hagyjuk lassú tűzön főni kb. 1-1,5 órán keresztül. Időnként keverjük meg és ellenőrizzük a folyadék mennyiségét; ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet vagy alaplevet.
  11. Mikor a hús már teljesen puha és omlós lett, vegyük le az edényt a tűzről.
  12. Tálaljuk friss kenyérrel vagy nokedlivel (galuskával).

Pörkölt történelmi háttér és kultúra

A pörkölt, mint a magyar konyha egyik ikonikus étele, mélyen gyökerezik a magyar történelemben és kultúrában, összefonódik a magyar pusztával és a nomád életmóddal. A pásztorok számára fontos volt, hogy olyan ételeket készítsenek, amelyek hosszú ideig eltarthatók és könnyen elkészíthetők. A pörkölt alapvetően húsból, hagymából és paprikából állt, amelyeket lassan főztek össze egy bográcsban.

Pörkölt gyakori hibák és megoldások

A hús túlfőzése

Az egyik leggyakoribb hiba a hús túlfőzése. Ha túl sokáig főzzük a húst, az könnyen kiszáradhat és rágós lesz. A pörkölt esetében különösen fontos, hogy a hús omlós maradjon.

  • Válasszunk megfelelő húsrészt, például lapockát vagy combot.
  • Ne főzzük túl magas hőmérsékleten.
  • Figyeljünk az időre: általában 1-1,5 óra elegendő.

A paprika túl korai hozzáadása

Sokan követik el azt a hibát, hogy túl korán adják hozzá a paprikát az ételhez. Ez azért probléma, mert a paprika megéghet és keserűvé válhat.

  • Először pirítsuk meg a hagymát és a húst.
  • A paprikát csak akkor adjuk hozzá, amikor már van egy kis szaft az edényben.
  • Pirítás után azonnal öntsük fel vízzel vagy alaplével.

Túl sok vagy túl kevés fűszer használata

A pörkölt ízvilágának kulcsa a megfelelő fűszerezés. Túl sok fűszer elnyomhatja az alapanyagok természetes ízét, míg túl kevés esetén ízetlen lesz az étel.

  • Kezdjünk kevesebb fűszerrel, majd kóstolás után állítsuk be az ízeket.
  • Használjunk friss vagy jó minőségű szárított fűszereket.
  • A sót mindig fokozatosan adagoljuk.

Nem megfelelő edény használata

A pörkölt készítéséhez nem mindegy, milyen edényt használunk. Az ideális edény vastag falú és jól tartja a hőt.

  • Használjunk öntöttvas vagy vastag falú rozsdamentes acél edényt.
  • Kerüljük a vékony falú serpenyőket és lábasokat.
  • Egy jó fedő is fontos, hogy ne párologjon el túl sok folyadék.

Nem megfelelő hús választása

A pörkölt alapja a jó minőségű hús. Gyakori hiba, hogy nem megfelelő húsrészt választunk, ami rágós vagy íztelen lehet.

Megoldás: A legjobb választás a marha lapocka vagy comb, de természetesen sertésből is kiváló lehet a lapocka vagy tarja.

Kapkodás az elkészítés során

A pörkölt egy lassan főzött étel, ezért időt kell szánni rá. Sokan elkapkodják az elkészítést, ami rontja az ízeket.

Megoldás: Hagyjunk elegendő időt a főzésre, legalább 2-3 órát. Az alacsony hőfokon való lassú főzés segít az ízek kibontakozásában.

Túl sok víz hozzáadása

A pörkölt lényege a sűrű szaft, amit könnyen elronthatunk túl sok víz hozzáadásával.

Megoldás: Csak annyi vizet adjunk hozzá, amennyi éppen ellepi a húst. Ha szükséges, később még mindig pótolhatjuk.

Fűszerezés hiánya vagy túlzásba vitele

A fűszerezés egyensúlya nagyon fontos. Sokan alulfűszerezik vagy túlfűszerezik az ételt.

Megoldás: Használjunk mértékkel sót, borsot és paprikát. A fokhagymát és vöröshagymát se hagyjuk ki, de ne vigyük túlzásba.

Zöldségek helytelen kezelése

Néhányan nem megfelelően bánnak a zöldségekkel, ami befolyásolja az étel végső ízét és állagát.

Megoldás: A hagymát apróra vágva pirítsuk üvegesre, mielőtt hozzáadnánk a húst. A paprikát és paradicsomot pedig csak később adjuk hozzá, hogy ne főjenek szét teljesen.

Túl magas hőmérséklet használata

A magas hőmérsékleten való főzés kiszáríthatja a húst és megégetheti az alapanyagokat.

Megoldás: Főzzük közepes vagy alacsony lángon, hogy minden összetevő szépen összeérjen és megpuhuljon.

Regionális különbségek: Magyarország különböző részein hogyan készítik a pörköltet

Bár az alapvető hozzávalók és technikák hasonlóak, mégis minden tájegységnek megvan a maga sajátos receptje és ízvilága.

Dunántúl: Gazdagabb ízek

A Dunántúlon a pörköltet gyakran gazdagítják különféle zöldségekkel, mint például paprika, paradicsom és sárgarépa. Ezen kívül sok helyen borral is ízesítik, ami egyedi aromát kölcsönöz az ételnek.

Bács-Kiskun: Paprikásabb változat

Bács-Kiskun megyében a pörkölt íze intenzívebb, mivel több pirospaprikát használnak az elkészítés során. A csípős paprikát sem sajnálják, így itt gyakran találkozhatunk erősebb változatokkal is.

Alföld: Egyszerűség és hagyomány

Az Alföldön a pörkölt egyszerűbb formában készül. Kevésbé használják a zöldségeket és inkább csak az alapvető hozzávalókra koncentrálnak. Az alföldi pörkölt íze tisztább, kevésbé összetett.

Tiszántúl: Halpörkölt különlegessége

A Tiszántúlon különleges helyet foglal el a halpörkölt. A folyó közelsége miatt itt gyakran készítenek pontyból vagy harcsából pörköltet, amelyet általában bográcsban főznek.

Északi-középhegység: Gombás variációk

Az Északi-középhegységben gyakran találkozhatunk gombás pörkölttel is. A vadon termő gombák hozzáadása különleges ízt ad az ételnek, amit sokan kedvelnek ebben a régióban.

Palóc vidék: Tejfölös beütés

A palóc vidéken a pörköltet tejföllel gazdagítják, ami krémesebb állagot és lágyabb ízt eredményez. Ez a változat különösen népszerű családi összejöveteleken.

Fűszerezési variációk: Magyar pörkölthöz köthető fűszerek

A hagyományos fűszereken túl azonban érdemes kipróbálni néhány különleges, nem hagyományos fűszert is, amelyek új szintre emelhetik ezt a klasszikus ételt.

Hagyományos fűszerek

A magyar pörkölt ízvilágát alapvetően négy fő fűszer határozza meg:

  • Fűszerpaprika: Ez a pörkölt lelke. A jó minőségű magyar fűszerpaprika adja az étel jellegzetes színét és ízét.
  • Kömény: A kömény egy másik alapvető fűszer, amely mélyebb, földes ízt ad a pörköltnek.
  • Majoránna: Ennek a gyógynövénynek az aromája frissességet és komplexitást kölcsönöz az ételnek.
  • Babérlevél: A babérlevél finom, enyhén kesernyés ízt ad a pörköltnek, és segít kiemelni a többi fűszer ízét.

Különleges, nem hagyományos fűszerek

Ha szeretnénk egy kicsit eltérni a hagyományoktól és új ízeket kipróbálni, érdemes megfontolni néhány különleges fűszer használatát:

  • Füstölt paprika: A füstölt paprika mélyebb, gazdagabb ízt ad a pörköltnek, ami különösen jól illik a húsokhoz.
  • Koriander: A koriander frissítő citrusos aromája érdekes kontrasztot nyújt a hagyományos fűszerekkel.
  • Szegfűbors: Ez az egzotikus fűszer enyhe borsos és fahéjas jegyekkel gazdagítja a pörköltet.
  • Kakukkfű: A kakukkfű földes, kissé citromos íze remekül kiegészíti a pörkölt összetett ízvilágát.
  • Cayenne bors: Ha egy kis csípősségre vágyunk, a cayenne bors remek választás lehet. Vigyázzunk azonban az adagolással!

Ne féljünk kísérletezni! A különböző fűszerek kombinációja új dimenziókat nyithat meg számunkra. Próbáljuk ki bátran az új ötleteket, és fedezzük fel saját kedvenc variációinkat.

Különleges pörköltfajták vagy variációk

A pörkölt sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Ebben a a bekezdésben mutatunk néhány különleges pörköltfajtát és variációt, amelyekkel feldobhatod a hagyományos receptet.

Marhapörkölt vörösborral

Vörösborral készítve egy gazdag, mély ízvilágú fogás, amely tökéletesen megtestesíti a magyar konyha kiadós és aromás karakterét.

Lassú tűzön főzik hagymával, fokhagymával, paprikával és fűszerekkel, míg a vörösbor selymes, savas jegyeivel segít kiemelni a hús természetes ízét. A bor párolódás során koncentrálódik, és szaftos, zamatos szószt képez a hús körül.

A pörköltet legtöbbször galuskával, tarhonyával vagy friss kenyérrel tálalják, így tökéletes étkezést biztosít azoknak, akik szeretnének egy kiadós, házias ízekkel teli fogást élvezni.

Csirkepörkölt tejföllel

A csirkepörkölt tejföllel egy könnyedebb, lágyabb ízű változata a hagyományos pörköltnek, amelyben a tejföl bársonyossá teszi a szaftot.

A csirkehús gyorsabban fő meg, így egy hamar elkészíthető, krémes, szaftos ételről van szó, amely ideálisan illik tésztákhoz vagy galuskához. 

Sertéspörkölt gombával

A sertéspörkölt gombával egy karakteresebb fogás, amelyben a sertéshús és a gomba tökéletesen harmonizál.

A sertéshúst hagymás-paprikás alapban pirítják, majd hozzáadják a gombát, amelynek leve sűrűbbé és teltebbé teszi a szaftot. Általában burgonyával, rizzsel vagy friss kenyérrel kínálnak.

Birkapörkölt rozmaringgal

Különleges, karakteres étel, amely a birkahús intenzív ízét hangsúlyozza ki. A rozmaring aromás, tökéletesen illik a birkahús gazdag, zsíros karakteréhez.

Az birkapörkölt íze lassú főzés során mélyül el igazán, míg a rozmaring kellemesen átjárja az egész ételt.

Gyakran krumplival, friss kenyérrel vagy tésztával tálalják, így igazán kiadós fogást kínál.

Gombapörkölt

A gombapörkölt egy könnyű, de mégis ízletes étel, amely ideális választás - nemcsak a húsmentes ételek kedvelőinek.

Ahogy a gomba fő, kiengedi természetes nedveit, amelyek gazdag szaftot alkotnak és gyakran tejföllel lágyítják.

Galuskával, rizzsel vagy friss kenyérrel szokás tálalni.

Csicseriborsó pörkölt

A csicseriborsó pörkölt ízletes és tápláló növényi alapú fogás, amely a hús helyett hüvelyesekkel készül.

Hagymás, paprikás alapon főzik meg, amely fűszeres, mély ízvilágot ad a borsó enyhén magvas ízének.

Fehérjetartalma magas és igazán kiadós, amely rizzsel, bulgurral vagy friss kenyérrel is nagyszerűen fogyasztható.

Lencsés pörkölt

Gazdag ízvilágú, szintén húsmentes pörkölt.

A lencse főzése során sűrű, tartalmas szaft képződik, amelyet hagymával, paprikával és fűszerekkel egészítenek ki. A lencse jól harmonizál a pörkölt paprikás alapjával, így egy laktató és ízletes fogást kapunk.

Általában rizzsel, bulgurral vagy friss kenyérrel tálalják, és remek választás egy tápláló, húsmentes étkezéshez.

Hagyományos köretek pörkölt mellé

  • Nokedli: Az az a galuska. Az egyik legnépszerűbb köret Magyarországon. Könnyen elkészíthető és remekül illik bármilyen húsos ételhez, különösen a pörkölthöz.
  • Tahonya: Egy apró szemű tésztaféle, amely szintén kiválóan passzol a pörkölthöz. Elkészítése egyszerű és gyors.
  • Főtt burgonya: A főtt burgonya az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb köret. Kiválóan illik bármilyen húsos ételhez, így természetesen a pörkölt mellé is tökéletes választás.

Alternatív köretek pörkölt mellé

  • Quinoa: A quinoa az utóbbi évek egyik legnépszerűbb szuperétele, ami nem véletlen. Gluténmentes, magas fehérjetartalmú és tele van esszenciális aminosavakkal.
  • Bulgur: Bár a bulgur nem gluténmentes, de alacsony glikémiás indexe miatt kiváló választás lehet azoknak, akik egészségesebb alternatívát keresnek.
  • Zöldségpürék: A zöldségpürék remek módjai annak, hogy több zöldséget csempésszünk az étrendünkbe. Néhány népszerű változat: sütőtökpüré, karfiolpüré, borsópüré (vagy főzelék)
  • Édesburgonya: Egyre népszerűbb hazánkban is. Magas rost- és vitamintartalma mellett gluténmentes is.
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Zománcozott Öntöttvas Lábas fedővel 30 cm - Milestone66

Zománcozott Öntöttvas Lábas fedővel 30 cm - Milestone66

32 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 20 x 10 cm - Milestone66

Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 20 x 10 cm - Milestone66

Kör 17 cm Ø Téglalap 20 x 10 cm
8 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Sütőedény 36,5 x 30cm - Milestone66

Öntöttvas Sütőedény 36,5 x 30cm - Milestone66

36,5 x 30cm 25 x 25cm
41 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Zöld-piros aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

Zöld-piros aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
2in1 Vaslap 26x26 cm - Milestone66

2in1 Vaslap 26x26 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
15 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Serpenyő - 30 cm - Milestone66

Öntöttvas Serpenyő - 30 cm - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
13 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas 3in1 Kombó Serpenyő szett  - Milestone66

Öntöttvas 3in1 Kombó Serpenyő szett - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
8
29 990 Ft 
27 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
2in1 Vaslap 50x23,5 cm - Milestone66

2in1 Vaslap 50x23,5 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
19 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Bordázott öntöttvas serpenyő - 25cm - Milestone66

Bordázott öntöttvas serpenyő - 25cm - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Sütőedény 25 x 25cm - Milestone66

Öntöttvas Sütőedény 25 x 25cm - Milestone66

36,5 x 30cm 25 x 25cm
29 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Szürke-kék aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

Szürke-kék aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Double Dutch Oven, 5 L - Milestone66

Öntöttvas Double Dutch Oven, 5 L - Milestone66

Double Dutch Oven Dutch Oven Zománcozott Double Dutch Oven
26 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
 Fekete aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

Fekete aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Serpenyő - 25 cm - Milestone66

Öntöttvas Serpenyő - 25 cm - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
12 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Dutch Oven, lábas 4,5 L - Milestone66

Öntöttvas Dutch Oven, lábas 4,5 L - Milestone66

Double Dutch Oven Dutch Oven Zománcozott Double Dutch Oven
26 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 17 cm Ø - Milestone66

Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 17 cm Ø - Milestone66

Kör 17 cm Ø Téglalap 20 x 10 cm
8 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Zománcozott Öntöttvas Double Dutch Oven fedővel, 26 cm - Milestone66

Zománcozott Öntöttvas Double Dutch Oven fedővel, 26 cm - Milestone66

Double Dutch Oven Dutch Oven Zománcozott Double Dutch Oven
33 990 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Netbloom Hungary KFT.
  • Budapest, XVI. kerület.
  • +36202522363
  • kapcsolat@milestone66.hu
  • facebook

  • instagram

Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
simplepay_hu_v2
paypal
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Öntöttvas termékek
  • Pizzasütéshez
  • Hőálló kesztyűk
  • Burgersütéshez
  • Grill-barbecue fűszerek, rubok
  • Grill-BBQ kiegészítők
  • Ebook
  • Pickles - Savanyúság
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
Nyelv váltás
  • hu
  • en
  • pl
  • ro
  • de
  • sk
  • cz
  • at
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.