Öntöttvas edények és a grill: tippek és trükkök
Legyél akár már régóta öntöttvas edény használó, friss edény tulajdonos vagy akár az, aki fontolgatja ilyen edény beszerzését tanulni sosem késő.
Természetesen ebben a bejegyzésben is bővítjük a tudásunkat, mégpedig megnézzük, hogy mennyire is passzol össze ez a masszív edény és a grillsütő forró rácsa. Spoiler veszély: nagyon.
Az öntöttvas edények kiválóan működnek a grillen és lehetővé teszik, hogy különleges ízeket és textúrákat alkossanak a készülő finomságokba. Íme a hasznos tippek és trükkök az öntöttvas edény grillsütőn használatához:
Előmelegítés
Az öntöttvas edényeket érdemes még "hideg" grillre rátenni és együtt felmelegíteni, hogy felvegye a sütő hőmérsékletét mielőtt rátesszük az ételt. Ez segít abban, hogy a vas egyenletesen melegedjen fel. Amikor az étel is a helyére kerül, akkor már nem egy hideg helyre érkezik és azonnal egységes hőkezelést kap. Pl. pörkölt készítése esetén, vagy akár szelet húsok sütésekor ez rendkívül fontos.
Olajozás
Mielőtt az ételt az öntöttvas edénybe helyezzük érdemes vékonyan átkenni a vasat olajjal. Ha már korábban is használtuk az edényt, akkor valószínűleg úgy tettük el, hogy akkor is átkentük némi olajjal, de ez gond. Ez a folyamat segít megakadályozni, hogy az étel (amikor találkozik a forró vassal), nehogy leragadjon, ami így azt is jelenti, hogy a tisztítás is könnyebb lesz.
Hőmérséklet-szabályozás
Az öntöttvas edények egy kiemelt előnye, hogy nagyon jól tartják a hőt, ezért a grillsütő hőmérsékletét is stabilizálni tudja, pl. a vaslap deflektorként is használható. Ez azt jelenti, hogy olyan sütőkben mint a kamado vagy offszet sütő egy vaslap is alkalmas lehet hőstabilizálásra és a hőingadozás csökkentésére, mivel felveszi és tartja a hőmérsékletet így lassítja a hőváltozást a grillsütőn belül.
Fordítás és átkeverés
Az öntöttvas edényekben az ételek stabilan, egyenletesen sülnek épp a fenti előny, az egyenletes hőelosztás miatt. Így ritkábban kell megfordítani vagy átkavarni az ételeket, nyugodtan hagyhatjuk sülni és készülni a finomságokat.
Füstös íz
Az öntöttvas edények a grillen sütve különleges füstös ízt adhatnak az ételeknek. Ha még intenzívebb füstös ízt szeretnél elérni, helyezz néhány faforgácsot, füstölő pelletet vagy épp akár fűszereket az öntöttvas edény alá ott ahol parázslik a tűz.
Karbantartás
A grill utáni tisztítás és karbantartás rendkívül fontos az öntöttvas edények esetében. Távolítsd el az égéstermékeket és az ételmaradékokat, majd kenjd be az edényt vékony réteg olajjal a rozsdásodás megelőzése érdekében. Így következő alkalommal is sülhetnek, főhetnek ezeken az eszközökön a finomságok.
Tárolás
Ha nem használod az öntöttvas edényeket, akkor tárold őket száraz helyen, hogy elkerüld a nedvesség és a rozsdásodás kialakulását. [products ids="7409,7351,7440"]
Összefoglalás
Az öntöttvas edényekkel való grillezés sok izgalmas lehetőséget nyújt az ízek és textúrák terén. Próbáld ki minél több különböző ételt és kísérletezz a grill hőmérsékletével, az idővel és fantasztikus eredményeket fogsz elérni. További tanácsokért és tippekért olvasd el oldalunk további cikkeit és élvezd a grillen történő sütés-főzés minden előnyét.