Díjmentes házhozszállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén, 2 munkanapon belül!

Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

Kategóriák
Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Öntöttvas termékek
    • Pizzasütéshez
    • Hőálló kesztyűk
    • Burgersütéshez
    • Grill-barbecue fűszerek, rubok
    • Grill-BBQ kiegészítők
    • Ebook
    • Pickles - Savanyúság
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
  • Szállítási információ
  1. Receptek
  1. Receptek
Vissza
Levegős, foszlós szalagos fánk - így nem szívja meg magát olajjal!

Levegős, foszlós szalagos fánk - így nem szívja meg magát olajjal!


A szalagos fánk egy hagyományos magyar édesség, amelyet gyakran készítenek farsangi időszakban. Ez az ízletes finomság nemcsak Magyarországon népszerű, hanem a környező országokban is megtalálható különböző variációkban. Az étel nevét a közepén található jellegzetes fehér "szalagról" kapta, amely az olajban való sütés során alakul ki. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a szalagos fánk történetét, és megosztjuk a receptjét, amely öntöttvas edényben készül.

2025.03.07 17:33 István - Milestone66

A Szalagos fánk története

A szalagos fánk eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor Európa-szerte különböző formákban készítették ezt az édességet. Magyarországon a farsangi időszak egyik elengedhetetlen édessége lett, mivel a bőséges evés-ivás időszaka volt ez, amelyet a böjt követett.

A fánkot hagyományosan disznózsírban sütötték, de manapság már inkább növényi olajat használnak erre a célra.

Hozzávalók

A szalagos fánk elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

  • 500 g liszt
  • 50 g cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 250 ml tej
  • 50 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum (opcionális)
  • Bő olaj a sütéshez (öntöttvas edényben)
  • Porcukor és lekvár a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Kovász készítése: Langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg habos lesz.
  2. Tészta összeállítása: Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojássárgákat. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy evőkanál rumot is.
  3. Dagasztás: Dagasztógéppel vagy kézzel addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
  4. Kelesztés: Takargassuk le tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni körülbelül egy óráig, amíg duplájára nő.
  5. Kiszaggatás: Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül egy centiméter vastagra. Pohárral vagy fánkszaggatóval szaggassunk belőle korongokat.
  6. Pihentetés: Tegyük félre a kiszaggatott tésztakorongokat még további 15-20 percre pihenni.
  7. Sütés: Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat egy öntöttvas edényben közepes hőfokon. Süssük ki a fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kívülről megéghetnek, de belül nyersek maradnak.
  8. Tálalás: A megsült fánkokat papírtörlőre helyezzük, hogy leitassuk róluk az olajat. Porcukorral meghintve és lekvárral kínálva tálaljuk.

A Szalagos fánk jelentősége

A szalagos fánk nem csak ízletes desszertként szolgál, hanem fontos része is kulturális örökségünknek. Az ünnepek alatt összegyűlt családok és barátok számára mindig különleges élményt nyújt ennek az édességnek az elkészítése és fogyasztása.

Hogyan nem szívja meg magát olajjal a fánk?

A szalagos fánk akkor lesz könnyű és nem szívja meg magát olajjal, ha betartasz néhány fontos szabályt a tészta elkészítésénél és a sütésnél. Íme a legfontosabb tippek:

1. A tészta megfelelő állaga és kelesztése

  • Ne legyen túl lágy vagy túl kemény: A túl lágy tészta túl sok zsiradékot vehet fel, a túl kemény pedig nem lesz levegős.
  • Jól dolgozd ki a tésztát: A dagasztás során a sikérháló kialakul, ami segít megtartani a fánk formáját és nem engedi, hogy olajos legyen.
  • Elég ideig keleszd: Ha nem kel meg rendesen, a tészta nehezebb marad, és több olajat szívhat magába. Meleg helyen, letakarva kell keleszteni, kb. 40-60 percig.

2. A sütési hőmérséklet kulcsfontosságú

  • Az olaj hőmérséklete legyen 170-180°C!
    • Ha túl alacsony (150°C alatt), a fánk lassan sül, és közben megszívja magát olajjal.
    • Ha túl magas (190°C felett), kívül megég, de belül nyers marad.
  • Ha nincs hőmérőd, egy kis tésztadarabbal tesztelheted: ha az olajba dobva szépen feljön és gyöngyözve sül, akkor jó. Ha túl gyorsan barnul, túl forró az olaj.

3. A megfelelő sütési technika

  • Ne zsúfold tele a lábast! Ha túl sok fánkot teszel az olajba egyszerre, az lehűtheti az olajat, és a fánkok megszívják magukat.
  • Fedővel kezd, fedő nélkül fejezd be!
    • Az első oldalt fedő alatt süsd, így a fánk szépen feljön és "szalagos" lesz.
    • A másik oldalát már fedő nélkül süsd, hogy szép egyenletes legyen.
  • Papírtörlőn csepegtesd le: Így az esetleg felesleges olaj távozik a fánkról.

Ha ezeket betartod, a fánkod könnyű, levegős, de lesz nem olajos!

Szereted a klasszikus baracklekváros változatot, vagy inkább valami extrábbat, mondjuk csokis vagy vaníliás tölteléket?

Készítsd el még ma, szívből ajánljuk hozzá az öntöttvas edényeinket.

 

AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Sütőedény 25 x 25cm - Milestone66

Öntöttvas Sütőedény 25 x 25cm - Milestone66

36,5 x 30cm 25 x 25cm
29 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Zománcozott Öntöttvas Lábas fedővel 30 cm - Milestone66

Zománcozott Öntöttvas Lábas fedővel 30 cm - Milestone66

32 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Sütőedény 36,5 x 30cm - Milestone66

Öntöttvas Sütőedény 36,5 x 30cm - Milestone66

36,5 x 30cm 25 x 25cm
41 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
2in1 Vaslap 26x26 cm - Milestone66

2in1 Vaslap 26x26 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
15 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
2in1 Vaslap 50x23,5 cm - Milestone66

2in1 Vaslap 50x23,5 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
19 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Bordázott öntöttvas serpenyő - 25cm - Milestone66

Bordázott öntöttvas serpenyő - 25cm - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Zöld-piros aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

Zöld-piros aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Dutch Oven, lábas 4,5 L - Milestone66

Öntöttvas Dutch Oven, lábas 4,5 L - Milestone66

Double Dutch Oven Dutch Oven Zománcozott Double Dutch Oven
26 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Szürke-kék aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

Szürke-kék aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Zománcozott Öntöttvas Double Dutch Oven fedővel, 26 cm - Milestone66

Zománcozott Öntöttvas Double Dutch Oven fedővel, 26 cm - Milestone66

Double Dutch Oven Dutch Oven Zománcozott Double Dutch Oven
33 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Double Dutch Oven, 5 L - Milestone66

Öntöttvas Double Dutch Oven, 5 L - Milestone66

Double Dutch Oven Dutch Oven Zománcozott Double Dutch Oven
26 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 20 x 10 cm - Milestone66

Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 20 x 10 cm - Milestone66

Kör 17 cm Ø Téglalap 20 x 10 cm
8 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
 Fekete aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

Fekete aramid hőálló grill-bbq kesztyű - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 17 cm Ø - Milestone66

Öntöttvas Grillprés, húsvasaló - 17 cm Ø - Milestone66

Kör 17 cm Ø Téglalap 20 x 10 cm
8 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Öntöttvas 3in1 Kombó Serpenyő szett - 26 cm - Milestone66

Öntöttvas 3in1 Kombó Serpenyő szett - 26 cm - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
8
29 990 Ft 
27 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Serpenyő - 30 cm - Milestone66

Öntöttvas Serpenyő - 30 cm - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
13 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Öntöttvas Serpenyő - 25 cm - Milestone66

Öntöttvas Serpenyő - 25 cm - Milestone66

Szett 25 cm átmérő 30 cm átmérő Bordázott, 25 cm
12 490 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Netbloom Hungary KFT.
  • Budapest, XVI. kerület.
  • +36202522363
  • kapcsolat@milestone66.hu

Kövess minket a Facebook oldalunkon!

 

  • facebook

  • instagram

Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
simplepay_hu_v2
paypal
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Öntöttvas termékek
  • Pizzasütéshez
  • Hőálló kesztyűk
  • Burgersütéshez
  • Grill-barbecue fűszerek, rubok
  • Grill-BBQ kiegészítők
  • Ebook
  • Pickles - Savanyúság
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
  • Szállítási információ
Nyelv váltás
  • hu
  • en
  • pl
  • ro
  • de
  • sk
  • cz
  • at
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.