Hogyan fűszerezzük a cukkinit?
A leggyakoribb fűszerek cukkini esetén:
- Fokhagyma
- Bazsalikom
- Oregánó
- Petrezselyem
- Só
- Bors
- Más jól illő fűszerek még, a chili, a rozmaring, a kakukkfű, a majoránna és a koriander.
Ajánlott cukkinis ételek:
- Cukkinis tészta
- Cukkinis leves
- Cukkini fasírt
- Cukkinis pizza,
- Xukkinis pogácsa
- Cukkinis rakott krumpli
- Cukkini főzelék
A cukkini remekül illik sokféle fűszerekkel és hozzávalókkal, így könnyen variálható és sokféleképpen elkészíthető.
Érdekességek a cukkiniről:
- Latin neve Cucurbita pepo subsp. pepo convar. giromontiina.
- Magas víztartalmú, ami segít hidratálni a testet és segít csökkenteni a szomjúságot.
- Alacsony kalóriatartalmú, ami segít a fogyásban, a testsúlycsökkentésben.
- Magas rosttartalmú, ami segít javítani a bélmozgásokat és megelőzni a székrekedést.
- Magas C-vitamin tartalma van, ami segít erősíteni az immunrendszert és csökkenteni a megfázás és az influenza tüneteit.
- Magas B-vitamin tartalma van, ami segít a fehérje anyagcserében és javítja a kognitív funkciókat.
- Magas káliumtartalmú: Segít javítani a vérnyomást és csökkenteni a stroke kockázatát.
- Magas folsavtartalmú, ami segít a vérképzésben és javítja a terhesség alatti egészséget.
- Magas karotinoid tartalmú.
- Magas flavonoid tartalmú: Segít megelőzni a szívbetegségeket és javítja az érrendszer egészségét.
- Magas lutein tartalmú: Segít megelőzni a szembetegségeket és javítja a látást.