
Hagymaleves házilag - gyors és egyszerű
A hagymaleves az egyik legkedveltebb és legidőtállóbb leves, amely számos kultúrában megtalálható. Ez a finom, melegítő étel különösen népszerű a hidegebb hónapokban, amikor egy tál forró leves mindenkit felmelegít.
A hagymaleves története több évszázadra nyúlik vissza. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, hiszen mindössze néhány alapanyagból készül, mégis rendkívül ízletes.
A francia hagymaleves, vagy "soupe à l'oignon", az egyik legismertebb változat, amelyet gyakran sajttal és pirított kenyérrel tálalnak.
Hozzávalók
Egy klasszikus hagymaleves elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
- 6 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 liter marhahúsleves alaplé
- 250 ml száraz fehérbor (opcionális)
- 1 teáskanál cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- Só és bors ízlés szerint
- Pirított kenyérszeletek (baguette vagy más kenyér)
- Reszelt sajt (Gruyère vagy más kemény sajt)
Elkészítése öntöttvas edényben
- A hagyma előkészítése: Hámozd meg a hagymákat és szeleteld vékony karikákra.
- A zsiradék felmelegítése: Egy nagy öntöttvas edényben olvaszd fel a vajat az olívaolajjal együtt közepes lángon.
- A hagyma karamellizálása: Add hozzá a szeletelt hagymát az edényhez. Szórd meg cukorral és egy kevés sóval. Keverd össze alaposan, majd csökkentsd a hőt alacsonyra. Folyamatos kevergetés mellett karamellizáld a hagymát 30-40 percig, amíg aranybarna lesz.
- A fokhagyma hozzáadása: Amikor a hagyma már karamellizált, add hozzá az apróra vágott fokhagymát és pirítsd további 1-2 percig.
- A bor hozzáadása: Ha használod a bort, öntsd hozzá az edény tartalmához és főzd addig, amíg az alkohol elpárolog (kb. 5 perc).
- A húsleves alaplé hozzáadása: Öntsd hozzá a marhahúsleves alaplét, majd add hozzá a babérlevelet és a kakukkfüvet. Forrald fel az egészet, majd csökkentsd a hőt és főzd lassan további 20-30 percig.
- Befejezés: Ízlés szerint sózd és borsozd. Távolítsd el a babérlevelet.
- Tálalás: Melegítsd elő a sütőt grill fokozaton. Kanalazd a levest tűzálló tálakba. Helyezz minden tál tetejére egy szelet pirított kenyeret és szórd meg reszelt sajttal. Süsd addig, amíg a sajt aranybarnára olvad.
Tipp: Hogyan karamellizáld tökéletesen a hagymát?
A tökéletes karamellizált hagyma titka az idő és türelem. Ne siettesd ezt a folyamatot! A lassú főzés során a cukrok felszabadulnak és karamellizálódnak, így édesebb ízt adva a levesnek.
Plusz feltét, magyarosan
A magyar konyha kissé más hagymalevest ismer, cserébe szintén nagyon finom. A fenti receptet kiegészíthetjük további szórásokkal is pl. pirított baconnel, fűszerek kenyérkockákkal vagy akár pirított fokhagymával is. A lehetőségek szinte végtelenek, mi chili pelyhek nélkül el sem tudjuk képzelni ezt az ételt.
Ez a leves nemcsak finom, hanem tápláló is. A lassan főtt hagyma gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert.
Az öntöttvas edény pedig biztosítja az egyenletes hőeloszlást és segíti az ízek tökéletes összhangját.