Díjmentes házhozszállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén, 2 munkanapon belül!

Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

Kategóriák
Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Öntöttvas termékek
    • Pizzasütéshez
    • Hőálló kesztyűk
    • Burgersütéshez
    • Grill-barbecue fűszerek, rubok
    • Grill-BBQ kiegészítők
    • Ebook
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
  • Szállítási információ
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Mit jelent a megfelelő hidratáció a pizzatésztában?

Mit jelent a megfelelő hidratáció a pizzatésztában?

A tökéletes pizzatészta elkészítése nem csupán az összetevők megfelelő arányáról szól, hanem a tészta hidratációjáról is.
Ez az a tényező, amely döntően befolyásolja a végeredményt – a tészta állagát, rugalmasságát, ízét és azt, hogy milyen gyorsan sül át a sütőben.
Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan számolhatod ki a hidratáció pontos mértékét, miért fontos erre odafigyelni, valamint milyen hatással van a túl alacsony vagy túl magas hidratáció a pizzára. Emellett hasznos tippeket is adunk kezdőknek, hogy otthon is tökéletes nápolyi pizzát készíthess.
2024.09.14 15:10 István - Milestone66

Hogyan számoljuk ki a hidratációt?

A hidratáció kiszámítása egyszerű matematikai művelet. Ha például 1000 gramm lisztet használunk és ehhez 600 gramm vizet adunk, akkor a hidratáció:

(600g víz / 1000g liszt) * 100 = 60%

Ez azt jelenti, hogy a tésztánk 60%-os hidratációval rendelkezik.

Miért fontos a megfelelő hidratáció?

A megfelelő hidratáció kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy milyen lesz a pizzatészta állaga és íze. Íme néhány ok, amiért érdemes odafigyelni rá:

  • Állag: A magasabb hidratációjú tészta lágyabb és rugalmasabb lesz, míg az alacsonyabb hidratációjú tészta keményebb és sűrűbb.
  • Sütési idő: A magasabb víztartalmú tészta gyorsabban sül át, míg az alacsonyabb víztartalmú tésztának több időre van szüksége.
  • Légbuborékok: A magasabb hidratáció elősegíti nagyobb légbuborékok kialakulását a tésztában, ami könnyedebb és levegősebb szerkezetet eredményez.
  • Íz: A megfelelően hidratált tészta jobban felszívja az ízeket, így gazdagabb és intenzívebb ízélményt nyújt.

A nápolyi pizza esetében ideális hidratáció

A nápolyi pizza híresen vékony és ropogós szélű tésztájáról ismert. Ehhez általában 55-65%-os hidratációt alkalmaznak. Ez az arány biztosítja, hogy a tészta könnyed és rugalmas legyen, ugyanakkor elég szilárd ahhoz, hogy megtartsa formáját sütés közben.

Milyen hatással van a túl alacsony vagy túl magas hidratáció?

Az alacsony hidratáció (50% alatt) keményebb és nehezebben kezelhető tésztát eredményezhet. Az ilyen tészta nehezen nyújtható ki vékonyra anélkül, hogy elszakadna vagy repedezne.

A túl magas hidratáció (70% felett) viszont túl ragacsos lehet és nehéz vele dolgozni. Az ilyen tészta hajlamos lehet arra, hogy túlzottan szétterüljön sütés közben, ami nem ideális egy jól megformált pizza esetében.

Tippek kezdőknek

Ha most kezded el saját pizzatésztád készítését, érdemes néhány alapvető tanácsot megfogadni:

  • Kezdj egy közepes (60-65%) hidratációval. Ez könnyebben kezelhető és jó alapot ad a további kísérletezéshez.
  • Használj mérleget! Pontosan mérd ki a hozzávalókat, hogy mindig ugyanazt az eredményt kapd.
  • Pihentesd a tésztát! Hagyj elegendő időt az érlelésre (minimum 24 óra), hogy kialakuljon a megfelelő textúra és íz.

Pizza hidro

A pizzakészítés tudománya sok apró részletből áll össze, de ezek közül talán a legfontosabb a megfelelő hidratáció elérése.
Ha ezt sikerül jól beállítani, akkor már egy hatalmas lépést tettünk afelé, hogy tökéletes nápolyi pizzát süssünk otthon is.

AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
3in1 Pizzavágó - 28 cm - Milestone66

3in1 Pizzavágó - 28 cm - Milestone66

Félhold Görgős
6 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 30 cm, Standard - Milestone66

Pizzalapát - 30 cm, Standard - Milestone66

17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Infravörös lézeres hőmérő (-50 - 550 °C) - Milestone66

Infravörös lézeres hőmérő (-50 - 550 °C) - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 35 cm, Classic - Milestone66

Pizzalapát - 35 cm, Classic - Milestone66

18 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Kemence tisztító kefe - 60cm - Milestone66

Kemence tisztító kefe - 60cm - Milestone66

19 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 30 cm, Extra - Milestone66

Pizzalapát - 30 cm, Extra - Milestone66

30 cm 35 cm
18 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Pizzavágó, szeletelő - félhold alakú, 35 cm - Milestone66

Pizzavágó, szeletelő - félhold alakú, 35 cm - Milestone66

Félhold Görgős
8 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Konyhai mérleg 0,1g-3kg - Milestone66

Konyhai mérleg 0,1g-3kg - Milestone66

14 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizza olló - 28 cm - Milestone66

Pizza olló - 28 cm - Milestone66

8 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Forgatólapát - 20 cm Ø - Milestone66

Forgatólapát - 20 cm Ø - Milestone66

17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 35 cm, Extra - Milestone66

Pizzalapát - 35 cm, Extra - Milestone66

30 cm 35 cm
19 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 35 cm, Standard - Milestone66

Pizzalapát - 35 cm, Standard - Milestone66

18 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 30 cm, Classic - Milestone66

Pizzalapát - 30 cm, Classic - Milestone66

17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Nápolyi-stílusú olaj kiöntő - 500 ml - Milestone66

Nápolyi-stílusú olaj kiöntő - 500 ml - Milestone66

11 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizza Mester csomag - 4 részes - Milestone66

Pizza Mester csomag - 4 részes - Milestone66

11
56 460 Ft 
49 990 Ft
Pizza spatula - 10 cm, rozsdamentes acél - Milestone66

Pizza spatula - 10 cm, rozsdamentes acél - Milestone66

20
4 990 Ft 
3 990 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Netbloom Hungary KFT.
  • Budapest, XVI. kerület.
  • +36202522363
  • kapcsolat@milestone66.hu

Kövess minket a Facebook oldalunkon!

 

  • facebook

  • instagram

Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
simplepay_hu_v2
paypal
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Öntöttvas termékek
  • Pizzasütéshez
  • Hőálló kesztyűk
  • Burgersütéshez
  • Grill-barbecue fűszerek, rubok
  • Grill-BBQ kiegészítők
  • Ebook
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
  • Szállítási információ
Nyelv váltás
  • hu
  • en
  • pl
  • ro
  • de
  • sk
  • cz
  • at
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.