Díjmentes házhozszállítás 30.000 Ft feletti vásárlás esetén, 2 munkanapon belül!

Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

Kategóriák
Grill, BBQ, Pizza receptek, tanácsok

Kérdése van? +36202522363, kapcsolat@milestone66.hu

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Öntöttvas termékek
    • Pizzasütéshez
    • Hőálló kesztyűk
    • Burgersütéshez
    • Grill-barbecue fűszerek, rubok
    • Grill-BBQ kiegészítők
    • Ebook
    • Pickles - Savanyúság
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Miért válaszd a caputo lisztet nápolyi pizzádhoz?

Miért válaszd a caputo lisztet nápolyi pizzádhoz?

A nápolyi pizza az egyik legnépszerűbb és legismertebb pizzafajta világszerte. Az igazi nápolyi pizza elkészítése művészet, amelyhez nemcsak megfelelő technikára, hanem kiváló minőségű alapanyagokra is szükség van. Az egyik legfontosabb összetevője a tésztának a liszt. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért érdemes a Caputo lisztet választani, ha tökéletes nápolyi pizzát szeretnénk készíteni.

2024.09.13 15:10 István - Milestone66

Mi az a Caputo liszt?

A Caputo liszt egy speciális olasz lisztfajta, amelyet a híres Antimo Caputo malom készít Nápolyban. Ez a malom több mint 90 éve működik, és az idők során az egyik legmegbízhatóbb és legelismertebb márkává vált a pizzakészítők körében. A Caputo liszt különlegessége abban rejlik, hogy kifejezetten a nápolyi pizza elkészítéséhez fejlesztették ki.

A Caputo liszt előnyei

Kiváló minőség

A Caputo liszt kiváló minőségű búzából készül, amely gondosan válogatott és őrölt. Ennek köszönhetően a liszt finom textúrájú és egyenletes szemcseméretű.

Magas fehérjetartalom

A nápolyi pizza tésztájának egyik titka a magas fehérjetartalom, amely lehetővé teszi a tészta megfelelő rugalmasságát és nyújthatóságát. A Caputo liszt magas fehérjetartalma biztosítja, hogy a tészta könnyedén formázható legyen anélkül, hogy elszakadna vagy túl kemény lenne.

Ideális gluténtartalom

A glutén fontos szerepet játszik a tészta szerkezetének kialakításában. A Caputo liszt ideális gluténtartalma lehetővé teszi, hogy a tészta légies és könnyű legyen, ugyanakkor megőrzi rugalmasságát és tartósságát.

Könnyen kezelhető

Azok számára, akik még csak most kezdik el saját nápolyi pizzájuk elkészítését, fontos szempont lehet, hogy mennyire könnyen kezelhető egy adott liszt. A Caputo liszttel készült tészta könnyedén nyújtható és formázható, így kezdők számára is ideális választás.

Caputo liszt típusai

A Caputo malom többféle lisztet kínál, amelyek különböző pizzatészta-készítési igényeknek felelnek meg. Néhány népszerű változat:

  • Caputo Pizzeria (piros): Ez a klasszikus változat, amelyet kifejezetten fatüzelésű kemencében való sütéshez fejlesztettek ki.
  • Caputo Cuoco – Magas fehérjetartalmú liszt, amely hosszabb kelesztési időhöz ideális.
  • Caputo Nuvola és Nuvola Super – Ezek a lisztek extra könnyű és levegős tésztát eredményeznek.
  • Caputo Classica – Általános felhasználásra is alkalmas liszt, amely háztartási sütőkben is jól működik.

Caputo lisztek jelölése

Az olaszok egy picit megkavarták a csomagolással a vevőket, de egy kis gyorstalpaló, hogy ne vesszünk el a többféle jelölésben.

Pizzeria - Megtévesztő színhasználat

A Pizzeria jelölésű Caputo lisztek esetén a piros színnel jelölt változat a kisebb (1kg), míg a kék színnel jelölt változat a nagyobb (5kg). Nem lenne ebből kavarodás, ha csak a szín változna és a minta nem lenne teljesen más.

Saccorosso, Cuoco, Chef 

A Saccorosso, a Cuoco és a Chef típusok valójában teljesen ugyanazt a lisztet jelentik, csak kiszerelésben van eltérés.

A Saccorosso a nagy 25 kg-s, a Cuoco és a Chef ugyanúgy 1 kg-s kiszerelésben érhető el. 

Nuvola és Nuvola Super

A Nuvola és a Nuvola Super liszt két különböző típust jelent, pedig mindkettő fehér-lila színeket kapott.

Itt viszont, mivel a külső nagyon-nagyon hasonlít egymára sajnos könnyű eltéveszteni vásárlás esetén. A Nuvola Super csomagolásán a Super feliratot sárga színt kapott, amit így nem nehéz figyelmen kívűl lehet hagyni, mivel az alap fehér.

Manitoba és Manitoba Oro

Ennél a típusnál asszociálhatnánk, hogy ugyanannak a lisznek a kiszerelésében van eltérés, de nem így van. A lisztek között van eltérés, mégpedig az Oro változat egy kissé erősebb liszt.

Hogyan használjuk a Caputo lisztet?

A Caputo liszttel történő munkavégzés néhány egyszerű lépésből áll:

  1. Tészta készítése: Keverjük össze a Caputo lisztet vízzel, sóval és élesztővel. Gyúrjuk addig, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk.
  2. Kelesztés: Hagyjuk pihenni a tésztát hűtőben és szobahőmérsékleten legalább 8-12 órán keresztül. Ez idő alatt az élesztő dolgozik, és kialakulnak azok az apró buborékok, amelyek légiesebbé teszik a tésztát.
  3. Nyújtás: Amikor elérkezett az idő a pizza elkészítéséhez, nyújtsuk ki óvatosan a tésztát kézzel vagy sodrófával.
  4. Sütés: Tegyük rá kedvenc feltéteinket, majd süssük előmelegített sütőben magas hőmérsékleten (400-450°C) rövid ideig (1,5-2 perc), amíg kész nem lesz.

Nápolyi pizza otthon

Összegzésképpen elmondható, hogy ha minél tökéletesebb nápolyi pizzát szeretnénk készíteni otthon vagy akár egy professzionális konyhában, akkor érdemes beruházni egy jó minőségű alapanyagba.

A Caputo liszt minden szempontból megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket egy igazi nápolyi pizza megkövetel: kiváló minőségű alapanyagokból készül, ideális fehérje- és gluténtartalommal rendelkezik, valamint könnyen kezelhető még kezdők számára is.

Miért fontos a megfelelő kelesztési idő?

A tészta pihentetése kulcsfontosságú a tökéletes nápolyi pizza eléréséhez. A lassú kelesztési folyamat segíti az ízek kialakulását és a gluténszerkezet megfelelő fejlődését.

Tippek a kelesztéshez:

  • Ha 8-12 órás kelesztést alkalmazunk, használjunk szobahőmérsékleten aktív élesztőt.
  • Ha hosszabb, 24-48 órás kelesztést tervezünk, akkor a tésztát érdemes hűtőben pihentetni, így még könnyedebb és emészthetőbb lesz.

Hogyan érhetünk el eredményt, ha otthoni sütünk pizzát?

A fatüzelésű kemencék magas hőmérsékleten (450°C felett) sütik a pizzát, ami otthoni villanysütőkben általában nehezen kivitelezhető hőtartomány, de íme néhány tipp 250-300°C os sütőkhöz:

  • Használjunk pizzakövet vagy vaslapot, hogy jobban megtartsuk a hőt.
  • Melegítsük elő a sütőt legalább 250-300°C-ra a lehető legjobb eredmény érdekében.
  • Helyezzük a pizzát a sütő legfelső rácsára, így jobban éri a hő.
  • Grill funkció használata a sütési idő végén segíthet a roppanósabb szél elérésében.
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzakő 30x38 cm - Milestone66

Pizzakő 30x38 cm - Milestone66

15 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Nápolyi-stílusú olaj kiöntő - 500 ml - Milestone66

Nápolyi-stílusú olaj kiöntő - 500 ml - Milestone66

11 990 Ft
Pizza spatula - 10 cm, rozsdamentes acél - Milestone66

Pizza spatula - 10 cm, rozsdamentes acél - Milestone66

20
4 990 Ft 
3 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Infravörös lézeres hőmérő (-50 - 550 °C) - Milestone66

Infravörös lézeres hőmérő (-50 - 550 °C) - Milestone66

12 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Kemence tisztító kefe - 60cm - Milestone66

Kemence tisztító kefe - 60cm - Milestone66

19 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 30 cm, Standard - Milestone66

Pizzalapát - 30 cm, Standard - Milestone66

17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

Pizzasütő öntöttvas vaslap 35 cm - Milestone66

26 x 26 cm 50 x 23,5 cm 35 cm Ø
17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Konyhai mérleg 0,1g-3kg - Milestone66

Konyhai mérleg 0,1g-3kg - Milestone66

14 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizza Mester csomag - 4 részes - Milestone66

Pizza Mester csomag - 4 részes - Milestone66

11
56 460 Ft 
49 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 30 cm, Extra - Milestone66

Pizzalapát - 30 cm, Extra - Milestone66

30 cm 35 cm
18 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Forgatólapát - 20 cm Ø - Milestone66

Forgatólapát - 20 cm Ø - Milestone66

17 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Nápolyi-stílusú olaj kiöntő - 350 ml - Milestone66

Nápolyi-stílusú olaj kiöntő - 350 ml - Milestone66

9 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
3in1 Pizzavágó - 28 cm - Milestone66

3in1 Pizzavágó - 28 cm - Milestone66

Félhold Görgős
6 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizza olló - 28 cm - Milestone66

Pizza olló - 28 cm - Milestone66

8 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 35 cm, Extra - Milestone66

Pizzalapát - 35 cm, Extra - Milestone66

30 cm 35 cm
19 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
  Pizzavágó, szeletelő - félhold alakú, 35 cm - Milestone66

Pizzavágó, szeletelő - félhold alakú, 35 cm - Milestone66

Félhold Görgős
8 490 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 35 cm, Classic - Milestone66

Pizzalapát - 35 cm, Classic - Milestone66

18 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 35 cm, Standard - Milestone66

Pizzalapát - 35 cm, Standard - Milestone66

18 990 Ft
AJÁNDÉK eBook 15 recepttel
Pizzalapát - 30 cm, Classic - Milestone66

Pizzalapát - 30 cm, Classic - Milestone66

17 990 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Netbloom Hungary KFT.
  • Budapest, XVI. kerület.
  • +36202522363
  • kapcsolat@milestone66.hu
  • facebook

  • instagram

Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
simplepay_hu_v2
paypal
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Öntöttvas termékek
  • Pizzasütéshez
  • Hőálló kesztyűk
  • Burgersütéshez
  • Grill-barbecue fűszerek, rubok
  • Grill-BBQ kiegészítők
  • Ebook
  • Pickles - Savanyúság
  • Blog
  • Receptek
  • Kapcsolat
  • Kupon, kedvezmény
Nyelv váltás
  • hu
  • en
  • pl
  • ro
  • de
  • sk
  • cz
  • at
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.