Mi az a smash burger?
A Smash burger egy olyan hamburgertípus, amelynek különlegessége a készítési technikájában rejlik. A húspogácsát laposra nyomják (angolul "smash"), így a felület nagyobb lesz, ami ropogósabb kérget eredményez. Az eredmény egy ízletes, szaftos és ropogós hamburger, amelyet sokan kedvelnek.
Smash burger készítése lépésről lépésre
Hozzávalók:
- Marhahús (20% zsírtartalmú)
- Só
- Bors
- Hamburger zsemle
- Vaj
- Tetszés szerinti feltétek (sajt, saláta, paradicsom, hagyma, savanyúság, szószok)
Elkészítés:
- Hús előkészítése: Formázzunk kis golyókat a darált marhahúsból (kb. 100-150 gramm).
- Serpenyő előkészítése: Melegítsük elő a serpenyőt magas hőfokra.
- Hús lapítása: Helyezzük a hús golyókat a forró serpenyőbe, majd egy nehéz lapáttal vagy húsnyomóval lapítsuk őket laposra.
- Fűszerezés: Azonnal fűszerezzük meg a húspogácsákat sóval és borssal.
- Sütés: Süssük 2-3 percig, amíg ropogós kéreg képződik az alján, majd fordítsuk meg és süssük további 1-2 percig.
- Sajt: Ha sajtot is szeretnénk, tegyük a húspogácsára és hagyjuk megolvadni.
- Zsemle pirítása: A hamburger zsemléket vágjuk félbe és pirítsuk meg a serpenyőben egy kis vajjal.
- Összeállítás: Tegyük a húspogácsát a pirított zsemle alsó felére, majd rakjuk rá a választott feltéteket és zárjuk le a zsemle felső felével.
Fűszerek, amelyek illenek a Smash Burgerhez
- Só és bors: Alapvető fűszerek, amelyek kiemelik a hús ízét.
- Fokhagymapor: Finom fokhagymás ízt ad a húsnak.
- Hagyma por: Gazdagítja a hús ízét, és harmonizál a többi feltéttel. Paprika: Kis mennyiségben enyhén füstös ízt ad. Chili por: Ha pikánsabb ízt szeretnénk, egy kis chili por tökéletes választás.
Legnépszerűbb Smash Burger ételek és receptek
- Classic Smash Burger: A hagyományos recept, egyszerű fűszerezéssel és sajt hozzáadásával.
- Cheeseburger Smash: Klasszikus sajtburger verzió.
- Bacon Smash Burger: Ropogós bacon szeletekkel gazdagítva.
- Double Smash Burger: Két húspogácsával készül, még ízletesebb és laktatóbb.
- Veggie Smash Burger: Húsmentes verzió, vegetáriánus pogácsával.
További tudnivalók a Smash Burger alapanyagról
- Hús minősége: Fontos, hogy jó minőségű, megfelelő zsírtartalmú marhahúst használjunk.
- Húspogácsák mérete: Kis golyókból érdemes indulni, hogy könnyen lapíthatók legyenek.
- Sütési hőmérséklet: Magas hőmérsékleten kell sütni, hogy ropogós kéreg alakuljon ki.
- Zsemle kiválasztása: A jó hamburgerzsemle nem ázik el és megfelelően tartja a húspogácsát és a feltéteket.
- Feltétek választása: Tetszés szerint variálhatók, de érdemes friss és jó minőségű alapanyagokat használni.